About Me

silakan!!!!silakan!!!!

hyee......!!!

1st of all...thanks coz u all sudi luangkan mase & beri kerjasama serta sokongan supaya sy dapat terus berkongsi idea2 & resipi2 mudah.... cepat...dan menyelerakan...

zaman sekarang ni...kebanyakan kaum perempuan sibuk dengan kerje & xde masa nak memasak...tp...xkan nak beli je kot...!!sian cik abang..hee...so...apa kata cuba resipi2 yg ada dalam blog sy ni....sure senang,cepat & menjimatkan masa....yang paling penting....suami mesti lebih SAYANG.... heee..


p/s:

jika ada sebarang kemusykilan...jangan malu untuk kemukakan soalan...anda pasti tidak akan dihampakan & don't forget to click at nuffnang ads.....tq....


SO...CHECK IT OUT!!!!

Thursday 28 January 2010

ayam percik



1 ekor ayam...dipotong ke 12 bahagian..
1 cawan santan..
1/2 cawan air asam jawa...
1 1/2sudu besar gula...
garam sebukup rasa..

(bahan kisar:)
4 biji bawang kecil...
2 ulas bawang putih..
2 inci halia..
1/2 sudu teh serbuk kunyit..
2 batang serai..
1 inci lengkuas..
sedikit belacan..


(cara2nya:)
masukkan bahan yang telah dimesin ke dalam periuk..
bersama garam...air asam jawa..& gula..
masak di atas api sederhana sehingga pekat..

ayam dipanggang dalam oven..api arang..atau kuali...
renjis2 kan ayam dengan serai yang direndam bersama sedikit minyak...
panggang sehingga masak...

setelah cukup masak...
siramkan kuah di atas ayam bila hendak dihidangkan...

kerabu ikan haruan...

1 ekor ikan haruan di panggang & diambil isinya...
4 sudu kerisik...
1 sudu jus perahan limau kasturi...
3 biji cili merah..(ditumbuk halus)

bahan dihiris halus:
1tangkai bunga kantan...
1 labu bawang besar..
1 ikat pucuk paku..lebih kurang 15 tangkai..(dicelur)

garam secukup rasa...


cara2nya:
ambil isi ikan haruan yang sudah dipanggang...
campurkan bersama semua bahan2 yang lain...
gaulkan sehingga sebati...
pastikan garam & asam terasa dengan secukupnya...

ayam panggang sos tiram...

4 keping peha ayam (dibuang tulang...)
5 sudu besar sos tiram...
sedikit garam & gula...

cara2nya:
perapkan kesemua bahan selama 1 jam....panaskan kuali..
letakkan sedikit marjerin supaya ayam tidak melekat...
panggang ayam di atas api sederhana....
tunggu sehingga ayam betul2 masak...
hidangkan bersama sos & salad...

keli masak lemak cili api....

3 ekor ikan keli...
2 cawan santan pekat..
1 batang serai ..dititik..
1/2 sudu besar serbuk kunyit..
2 biji tomato..dibelah 2..
2 asam keping
garam secukup rasa..

(bahan kisar:)
2 biji bawang kecil ..
10 biji cili api..


(cara2nya:)
gorengkan sedikit ikan keli dengan kunyit & garam...
angkat dan asingkan..
di dal;am periuk..masukkan bahan kisar..serai...dan santan...
kacau di atas api sederhana sehingga mendidih..
jangan sampai pecah lemak...
kemudian..masukkan asam keping & garam...
masukkan juga ikan keli yang telah digoreng tadi & tomato..
setelah 2minit..tutup api dan siap!!!

sayur lodeh


8 batang kacang panjang..dipotong 2cm...
3 keping tauhu putih...dipotong kiub..
4 keping tempe dipotong 1cm...
1 bungkus so hoon..direndam...
4 keping sayur pucuk..direndam & potong..
3 biji cili merah dihiris nipis...
1/4 biji sengkuang...dihiris..
1/4 biji kobis dihiris...
2 cawan pati santan...
1/2 serbuk kunyit..
1 cawan besar air...
garam secukup rasa...

(bahan menumis:)
1 labu bawang besar...dimayang...
3ulas bawang putih...dicincang..
1 inci halia dimayang..
3 sudu besar udang kering..

cara2nya:
tauhu & tempe digoreng berasingan....
tinggalkan 3 sudu minyak masak...
masukkan bahan menumis...tumis hingga kekuningan..
kemudian..masukkan air..& sayur2...
setelah mendidih...masukkan santan..
serbuk kunyit...so hoon..sayur pucuk & garam...
akhir sekali..barulah dimasukkan bahan yang digoreng tadi...
gaul hingga sebati & tutup api..
siap!!sedia dihidangkan....

p/s:jika kuah semakin kering..tambah kan sedikit air & bahan perisa...

ketam bercili..



500 gram ketam..(dipotong dua)
2 tangkai daun kari..
1 sudu besar sos tiram...
1 sudu besar sos cili..
1 sudu besar gula...
garam secukup rasa...

(bahan kisar:)
2 ulas bawang putih...
2cm halia..
3 biji bawang kecil...




cara2nya:
goreng ketam dengan kunyit & garam sehingga separuh masak...angkat...
tinggalkan 5 sudu besar minyak di dalam kuali...
tumis bahan kisar & daun kari sehingga naik bau & garing...
kemudian masukkan sos tiram..sos cili...gula..& garam...
kacau hingga sebati & naik minyak...
masukkan ketam tadi dan biarkan 5 minit....
kemudian tutup api & hidangkan....

Wednesday 27 January 2010

ikan masak asam rebus

5 ekor ikan kembung...
3 asam keping...
3 biji bawang merah..
1 ulas bawang putih..
1 sudu teh serbuk kunyit..
1 sudu besar cili kisar..
garam secukup rasa...



cara2nya:
tumbuk bawang putih & bawang merah hingga lumat...
di dalam periuk..masukkan 6 cawan besar air....
rebus bahan yang ditumbuk tadi..asam keping & garam..
biarkan mendidih & masukkan ikan...
masak sehingga ikan benar2 masak...
sebelum diangkat...pastikan dulu rasanya...

sotong goreng cili kering

300 gram sotong...
1 sudu besar sos tiram..
2 sudu besar kicap manis..
2 biji bawang besar...(dipotong bulat)

bahan kisar:
5 tangkai cili kering..
4 biji bawang kecil..
3 ulas bawang putih..


cara2nya:
panaskan minyak...
masukkan bahan kisar & tumis sehingga garing...
kemudian masukkan sotong...
kacau hingga sebati & masukkan kicap..sos tiram..& garam secukupnya...
setelah sotong masak...barulah dimasukkan bawang....
setelah bawang layu..angkat & sedia dihidangkan....

bbq udang

500 gram udang besar..
(dibuang kulit & ditinggalkan ekor)

bahan  perap:
4 ulas bawang putih..dikisar
1 inci halia...dikisar
1/2 susu teh lada hitam ..(ditumbuk)
2 sudu besar sos tiram...
secubit garam...


cara2nya:
kelar belakang badan udang...
perap udang dengan bahan2 tadi selama 2 jam...
bakar di atas api arang atau di dalam kuali sehingga masak.....
sedia dihidang,,,,

tomyam udang


(bahan2)
10 ekor udang besar...
4 sudu pes tomyam..
2 helai daun limau purut...
1 batang serai..(dititik)
2 labu bawang besar...(dibelah 4)2 biji tomato..
2 asam keping/3 sudu jus perahan  limau nipis...
garam secukup rasa...
5 biji cili api..(diketuk sedikit)


(cara2nya:)
udang dibersihkan & dibuang separuh kulitnya...
rebus udang dengan 6 cawan besar air sehingga mendidih..
masukkan pula daun limau purut..serai...& garam...
biarkan sekejap...& barulah dimasukkan tomato..cili api.. & bawang....
tutup api...& masukkan asam keping/jus perahan limau....
sedia dihidangkan....

p/s:pastikan rasa asam limau secukupnya mengikut selera..

kepak ayam goreng

8 kepak ayam...
1 sudu kicap manis...
1 sudu minyak bijan..
2 sudu lada sulah...
secubit garam...
minyak secukupnya untuk menggoreng.....

cara2nya:
kepak ayam diperapkan dengan bahan2 tadi selama 10 minit....
goreng sehingga kekuningan...
angkat dan boleh dihidangkan...
ia boleh dimakan dengan sos thai...untuk rasa yang lebih enak...

sotong goreng berempah

bahan perap:
600 gram sotong..(dipotong bulat)
5 biji bawang kecil...(ditumbuk)
4 ulas bawang putih..(ditumbuk)
1 inci halia..(ditumbuk)
3 sudu serbuk kari..
2 sudu besar sos tiram..
8 sudu besar minyak masak..


cara2nya:
perapkan sotong dengan bahan2 perap selama 1 jam....
panaskan minyak...goreng sotong sehingga garing...
& sedia dihidangkan....

kari kepala ikan

1 kepala ikan merah...(anggaran 500gm)
2 cawan besar santan pekat..
500 gram bendi..
3 biji tomato..(dibelah 2)
6 sudu besar rempah kari ikan..
2 cawan air..
2 sudu besar air asam jawa...

bahan tumisan:
5sudu besar minyak masak...
3 tangkai daun kari...
2 bunga kuntum lawang
3 biji bunga cengkih..
1 batang kayu manis...
2 biji buah pelaga..(dipecahkan sedikit)
2 ulas bawang putih..(dihiris)
3 biji bawang merah..(dihiris)
2 cm halia..(dihiris)


cara2nya:
panaskan minyak dalam periuk...
masukkan semua bahan tumisan....
tumis sehingga kekuningan & naik bau...
masukkan rempah kari ikan dan 1/2 cawan air....
kacau biar sebati & biarkan sehingga naik minyak...
kemudian..masukkan santan pekat..&
1 1/2 cawan air tadi...
biarkan mendidih & barulah dimasukkan kepala ikan....
biarkan ia dimasak 2-4 minit...masukkan tomati & bendi...
masukkan garam & air asam....
sedia dihidangkan....

Tuesday 26 January 2010

ayam cili berkicap...

1 ekor ayam..(dipotong kecil)
5 sudu besar minayk masak...
4 sudu cili kisar...
2 sudu besar sos tiram...
5 sudu besar kicap manis...
1/2 cawan air...
1 biji bawang besar..(dipotng bulat)
6 ulas bawang putih..(dicincang)
4 biji cili api..(dititik)
5 helai daun limau purut...(dikoyakkan sedikit)

cara2nya:
panaskan minyak..
masukkan ayam...kacau & masukkan air...
tutup & biarkan ayam direbus sehingga air tadi kering...
kemudian..masukkan bawang putih....&cili kisar....
tumis dalam 4minit..
masukkan sos tiram..gula..kicap manis..bawang besar & garam...
kacau...& akhir sekali..masukkan daun limau purut...
tutup api...dan sedia dihidangkan...

sambal tumis telus rebus...

5 biji telur yang telah direbus...
1 sudu sos tiram..
1 sudu besar gula...
1 sudu besar air asam/1 asam keping...
garam secukup rasa...

bahan kisar:
10 tangkai  cili kering...
3 biji bawang kecil/1 biji bawang besar...


cara2nya:
telur rebus tadi digorengkan sedikit dengan minyak....angkat...
kemudian...tinggalkan 4 sudu besar minyak di dalam kuali...
tumiskan bahan kisar sehingga garing & naik minyak...
masukkan sos tiram...gula..& garam....
kemudian masukkan air asam jawa/asam keping...
masukkan telur td & gaul...
siap!!senangkan...

Monday 25 January 2010

terung goreng bercili...

4 biji terung...(dipotong 2 memanjang)
1 sudu sos tiram...
1sudu besar air asam jawa..
1 sudu besar gula...
garam secukup rasa...
sedikit minyak untuk menggoreng & menumis...

bahan kisar:
3 biji cili merah...
4 biji cili api..
2 ulas bawang putih...
3 sudu besar udang kering...
(semuanya dikisar kasar)


cara2nya:
panaskan minyak dan gorengkan terung dengan sedikit kunyit & garam..
(hingga cukup masak...)
susun di atas pinggan...
tinggalkan 4 sudu besar minyak di dalam kuali...
tumis bahan kisar hingga garing dan naik minyak....
masukkan sos tiram..gula...& air asam jawa...
kacau 2minit & ianya sedia dihidangkan....

ayam halia bersos tiram...

1.5 kg ayam(seekor)potong ke kepingan kecil...
3 sudu besar minyak masak...
6 ulas bawang putih...(dicincang)
2 labu bawang besar..(dipotong bulat)
3 cm halia...(dihiris)
6 biji cili api ..(dititik sedikit)
6 sudu besar sos tiram..
1 cawan air...
4 sudu besar kicap manis...
1 sudu kecil gula...
2 sudu kecil tepung jagung...(dibancuh bersama 1/4 cawan air)
garam secukup rasa...

cara2nya:
panaskan minyak...masukkan ayam & kacau beberapa saat...
masukkan 1/2 air & rebuskan ayam tadi sehingga air tadi kering..
(tutup kuali supaya ayam cepat empuk)
masukkan bawang putih & halia...
setelah agak kekuningan...masukkan sos tiram..kicap...gula...
kacau dan masukkan 1/2 cawan lg air...
kacau 2 minit....seterusnya masukkan bawang besar & cili api...
kemudian...masukkan garam...& tepung jagung...
setelah ianya pekat...tutup api dan sedia dihidangkan...

Sunday 24 January 2010

sambal ikan bilis & kentang..

100 gram ikan bilis....(digoreng garing)
2 biji ubi kentang..(dibelah 4 & dipotong nipis)dikunyit & digoreng
1 sudu besar sos tiram...
1 sudu besar gula...
1 sudu besar air asam jawa/1 asam keping
4 sudu minyak untuk menumis...
garam secukup rasa....

(bahan kisar:)
10 tangkai cili kering....
2 biji bawang besar...


(cara2nya:)
setelah ikan bilis & kentang digoreng garing....
panaskan minyak....tumis bahan kisar hingga garing & naik minyak....
kemudian...masukkan gula...garam & sos tiram...
kacau & masukkan air asam jawa/asam keping...
akhir sekali...masukkan ikan bilis & kentang...
kacau hingga sebati....
sedia dihidangkan....

sambal ikan bilis & tempe.....

1 keping tempe dipotong nipis...(digoreng bersama kunyit & garam..)
100 gram ikan bilis...(digoreng garing)
1 biji bawang besar..(dipotong bulat)
1 sudu besar sos tiram...
1 sudu besar gula...
4 sudu besar minyak untuk menumis...
1 sudu besar air asam jawa/1 asam keping....
garam secukup rasa...

bahan kisar:
10 tangkai cili kering...
1 biji bawang besar..
1 ulas bawang putih...

cara2nya:
setelah ikan bilis & tempe goreng garing...panaskan minyak....
tumis bahan kisar sehingga garing & naik minyak....
kemudian...masukkan sos tiram..gula...garam..& air asam jawaw/asam keping....
kacau & masukkan bawang yang dipotong bulat...setelah bawang layu..masukkan ikan bilis & tempe....
gaul hingga sebati dan sedia di hidangkan....
Related Posts with Thumbnails