About Me

silakan!!!!silakan!!!!

hyee......!!!

1st of all...thanks coz u all sudi luangkan mase & beri kerjasama serta sokongan supaya sy dapat terus berkongsi idea2 & resipi2 mudah.... cepat...dan menyelerakan...

zaman sekarang ni...kebanyakan kaum perempuan sibuk dengan kerje & xde masa nak memasak...tp...xkan nak beli je kot...!!sian cik abang..hee...so...apa kata cuba resipi2 yg ada dalam blog sy ni....sure senang,cepat & menjimatkan masa....yang paling penting....suami mesti lebih SAYANG.... heee..


p/s:

jika ada sebarang kemusykilan...jangan malu untuk kemukakan soalan...anda pasti tidak akan dihampakan & don't forget to click at nuffnang ads.....tq....


SO...CHECK IT OUT!!!!

Wednesday 27 January 2010

kari kepala ikan

1 kepala ikan merah...(anggaran 500gm)
2 cawan besar santan pekat..
500 gram bendi..
3 biji tomato..(dibelah 2)
6 sudu besar rempah kari ikan..
2 cawan air..
2 sudu besar air asam jawa...

bahan tumisan:
5sudu besar minyak masak...
3 tangkai daun kari...
2 bunga kuntum lawang
3 biji bunga cengkih..
1 batang kayu manis...
2 biji buah pelaga..(dipecahkan sedikit)
2 ulas bawang putih..(dihiris)
3 biji bawang merah..(dihiris)
2 cm halia..(dihiris)


cara2nya:
panaskan minyak dalam periuk...
masukkan semua bahan tumisan....
tumis sehingga kekuningan & naik bau...
masukkan rempah kari ikan dan 1/2 cawan air....
kacau biar sebati & biarkan sehingga naik minyak...
kemudian..masukkan santan pekat..&
1 1/2 cawan air tadi...
biarkan mendidih & barulah dimasukkan kepala ikan....
biarkan ia dimasak 2-4 minit...masukkan tomati & bendi...
masukkan garam & air asam....
sedia dihidangkan....

4 comments:

Anonymous said...

Akum, saya ingin bertanya lbh lanjut ttg kari yg saya masak, mcm kurang kick dan takde bau wangi kari langsung. I letak bhn tumis seperti di atas dan jenama kari apa yg sedap ye? Kepala ikan cuma 50gm? Terima kasih..

ayunashira azhar said...

wslm...
ooo...biasenye sy gunakan baba's...pd sy itu yg paling sedap....oops..silap2..bkn 50gm..500gm..sorry..tp sepatutnye...bahan tumis tu gerenti akan wangi bile ditumis...make sure bahan tumis agak kekuningan sedikit br dimasukkan bahan seterusnya.....

Anonymous said...

Thank u, Dah cuba ayam padprik dan tomyam, very nice!!!! Hubby pun cakap sedap.... Love yr blog and keep it up, jgn lupa update resipi yg baru!! Tks so much again!!!!

ayunashira azhar said...

ok...thanks to u too....don't forget to be my follower to keep in touch....kalau nak ape2 resepi just send comment k....i will try my best...& click in nuffnang ads..heee...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails