About Me

silakan!!!!silakan!!!!

hyee......!!!

1st of all...thanks coz u all sudi luangkan mase & beri kerjasama serta sokongan supaya sy dapat terus berkongsi idea2 & resipi2 mudah.... cepat...dan menyelerakan...

zaman sekarang ni...kebanyakan kaum perempuan sibuk dengan kerje & xde masa nak memasak...tp...xkan nak beli je kot...!!sian cik abang..hee...so...apa kata cuba resipi2 yg ada dalam blog sy ni....sure senang,cepat & menjimatkan masa....yang paling penting....suami mesti lebih SAYANG.... heee..


p/s:

jika ada sebarang kemusykilan...jangan malu untuk kemukakan soalan...anda pasti tidak akan dihampakan & don't forget to click at nuffnang ads.....tq....


SO...CHECK IT OUT!!!!

Thursday 4 March 2010

kurma daging

(bahan2nya)
1 kati daging..(600gram)dipotong..
3 bungkus rempah kurma..(kecil)
santan dari 1 biji kelapa..(asingkan yang pekat & cair)
1 biji bawang besar..(dibelah 6)
2 biji cili merah..(dipotong untuk hiasan)
2 biji kentang (dibelah 4)
1 asam keping..

(bahan hiris)
1 inci halia..
5 biji bawang merah..
4 ulas bawang putih..

(bijian rempah)
2 biji buah pelaga..(ketuk sedikit)
1 inci kayu manis..
1 kuntum bunga lawang..
3 kuntum bunga cengkih..


(cara2nya)
mula2..kacaukan rempah kurma dgn sedikit air di dalam mangkuk....
panaskan minyak...masukkan bahan hiris & bijian rempah..
tumis hingga wangi & kekuningan...
setelah garing..masukkan rempah yang telah dicampur dgn air tadi & kacau sehingga rempah naik minyak.....
kemudian masukkan daging..kacau sebati... masukkan santan cair & kentang...
biarkan sehingga daging & kentang empuk di atas api sederhana..
kemudian masukkan santan pekat...
setelah mendidih..masukkan bawang besar..cili merah.. & garam & asam keping...
biarkan beberapa minit...(2-3 minit)
siap!!

Wednesday 3 March 2010

masak kicap hati ayam

500 gram hati (dipotong kecil)
5 sudu besar cili kisar..
4 ulas bawang putih..(dicincang)
2 helai daun limau purut
5 sudu besar kicap manis..
1 sudu besar kicap pekat..
4 sudu besar sos tiram..
1 biji bawang besar..(dipotong bulat)
1 biji cili besar(capsicum)
1 sudu teh gula..
4 ulas bawang putih (dicincang)
1/4 cawan air..
5 sudu besar minyak masak..
garam secukup rasa..


(cara2nya)
panaskan  minyak...masukkan hati & pedal...
kacau sebentar & masukkan 1/4 cawan air & biarkan ianya empuk...
lebih kurang 10 minit...kemudian apabila air kering & ianya garing...
masukkan bawang putih & cili kisar...tumis hingga garing...
setelah itu masukkan sos tiram...gula..kicap pekat..& kicap manis..
kacau sehingga sebati & masukkan 1/4 cawan air lg...
bila mendidih..masukkan bawang besar..garam..daun limau purut & cili besar...
kacau lagi dalam 5 minit...setelah betul2 pekat...tutup api & hidangkan....

Sunday 28 February 2010

kacang panjang goreng




(bahan2)
10 batang kacang..(dipotong 2 inci)
1 sudu besar sos tiram..
1 sudu teh gula..
3 sudu besar minyak masak..
garam secukup rasa..

(bahan tumbuk)
2 ulas bawang putih..
3 biji cili api..
1 sudu besar udang kering..
2 biji cili merah..


(cara2nya)
panaskan minyak....
tumis bahan tumbuk sehingga naik bau & garing..
masukkan kacang panjang...gula...sos tiram..& sedikit garam...
setelah kacang panjang cukup masak..
tutup api & hidangkan...


p/s:  rencah udang kering boleh digantikan dengan ikan bilis,isi ayam atau udang..


Related Posts with Thumbnails