About Me

silakan!!!!silakan!!!!

hyee......!!!

1st of all...thanks coz u all sudi luangkan mase & beri kerjasama serta sokongan supaya sy dapat terus berkongsi idea2 & resipi2 mudah.... cepat...dan menyelerakan...

zaman sekarang ni...kebanyakan kaum perempuan sibuk dengan kerje & xde masa nak memasak...tp...xkan nak beli je kot...!!sian cik abang..hee...so...apa kata cuba resipi2 yg ada dalam blog sy ni....sure senang,cepat & menjimatkan masa....yang paling penting....suami mesti lebih SAYANG.... heee..


p/s:

jika ada sebarang kemusykilan...jangan malu untuk kemukakan soalan...anda pasti tidak akan dihampakan & don't forget to click at nuffnang ads.....tq....


SO...CHECK IT OUT!!!!

Friday 22 January 2010

sardin tin tumis ala bujang

1 tin sardin sederhana...
2 sudu besar minyak masak...
2 ulas bawang puith...(dihiris)
1 biji bawang besar...(dipotong bulat)
1 batang cili merah...(dibelah 2)
3 batang cili api...(dibelah 2)
1 asam keping...
1/4 cawan air...(mengikut kehendak sendiri)
1 sudu besar sos tiram...
garam secukup rase...


cara2nya:
panaskan minyak...
masukkan bawang putih & goreng hingga kekuningan...
masukkan sardin & tumis dalam 2 minit...
masukkan air...sos tiram...cili merh..cili api....asam keping & bawang...
tunggu sehingga kuah menjadi pekat...masukkan garam...dan sedia dihidangkan....

sambal tumis sotong...

500 gram sotong...(dipotong bulat)
1 biji bawang besar...(dipotong bulat)
1 sudu besar sos tiram...
1 sudu besar sos cili...
2 sudu besar air asam jawa/1 asam keping...
5sudu besar minyak masak...
1 sudu besar gula...
garam secukup rasa....

bahan kisar:
10 tangkai cili kering...
1 biji bawang besar.../3biji bawang kecil...


cara2nya:
panaskan minyak & tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak...
kemudian...masukkan garam...gula...sos tiram..sos cili...& kacau beberapa minit...
masukkan sotong....bawang yang dipotong bulat....& air asam jawa/asam keping...
biarkan sehingga air sotong kering....agak2 dah cukup masak...tutup api...dan hidangkan....

sambal tumis udang & petai...

1/2 kati udang sederhana besar...
3 papan petai...(dikeluarkan isinya)
1 biji bawang besar..(dipotong bulat)...
1 sudu besar sos tiram...
1 sudu besar sos cili...
5 sudu minyak masak....
1 1/2 sudu besar gula...
2 sudu air asam jawa/1 asam keping...


(bahan kisar:)
15 tangkai cili kering...(terpulang mengikut selera)
2 biji bawang besar/6 biji bawang kecil...
1 ulas bawang putih...


(cara2nya:)
panaskan minyak & tumis bahan kisar hingga naik minyak...
masukkan gula,sos tiram,sos cili & garam...
kacau & kemudian masukkan petai,udang & bawang yang dipotong bulat tadi...masukkan juga air asam jawa/asam keping...
setelah beberapa minit &  udang telah cukup masak....tutup api...& sedia dihidangkan....

kerabu pucuk paku & taugeh...

1 ikat pucuk paku...(dicelur)
100 gram taugeh..(dicelur)
1/2 labu bawang besar...(dihiris nipis)
2 sudu besar kerisik....
sedikit asam jawa...
1 sudu kecil garam....

cara2nya:
campurkan kesemua bahan & gaul sehingga sebati....
sedia dihidangkan....

kerabu mangga...

1 biji mangga hijau (sederhana masak) dimayang....
2 sudu besar udang kering...(ditumbuk halus)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
2 biji cili api...(dititik)
2 sudu besar kacang goreng...(ditumbuk sedikit)
1 sudu besar sos ikan...
1 sudu besar gula...
jus dari perahan 1 biji limau nipis....

cara2nya:
dalam mangkuk...campurkan kesemua bahan dan gaul hingga sebati....
segera dihidangkan...urmmm!!enak....

BBQ ketam

1 kg ketam...
1 sudu besar minyak zaiton..(jika ada)
3 sudu besar sos tiram...
1 sudu besar serbuk kari....
1 sudu kecil lada sulah...
1 sudu kecil garam...



(bhn kisar:)
4 ulas bawang putih...
2 cm halia...
1 biji bawang kecil...




(caranya:)
Bersihkan ketam...perapkan semua bahan dengan ketam selama sekurang2nya 2 jam...
setelah itu...panggang di dalam kuali...atau bakar di atas api arang secara sederhana hingga masak....SENANGKAN!!!.....sedia untuk dihidang....

ikan masak lemak cili api....

5 ekor ikan kembung sederhana besar.....
bhn A:
2 cawan santan....
1 cawan kecil air...

bhn B: (perlu dikisar atau ditumbuk)
1 inci kunyit hidup/1 sudu kacil serbuk kunyit...
2 biji bawang kecil...
8 biji cili api (terpulang kalau nak kurang @ lebihkan)

1 batang serai...(dititik)
1 asam keping....
garam secukup rasa.....

cara2nya:

di dalam periuk....masukkan bahan A,bahan  B (yang telah dikisar) & serai ......kacau perlahan di atas api yang sederhana supaya tidak pecah lemak...setelah mendidih,masukkan ikan,asam keping & garam secukup rasa...agak2 ikan dah cukup masak....tutup api & sedia untuk dihidangkan....
Related Posts with Thumbnails