About Me

silakan!!!!silakan!!!!

hyee......!!!

1st of all...thanks coz u all sudi luangkan mase & beri kerjasama serta sokongan supaya sy dapat terus berkongsi idea2 & resipi2 mudah.... cepat...dan menyelerakan...

zaman sekarang ni...kebanyakan kaum perempuan sibuk dengan kerje & xde masa nak memasak...tp...xkan nak beli je kot...!!sian cik abang..hee...so...apa kata cuba resipi2 yg ada dalam blog sy ni....sure senang,cepat & menjimatkan masa....yang paling penting....suami mesti lebih SAYANG.... heee..


p/s:

jika ada sebarang kemusykilan...jangan malu untuk kemukakan soalan...anda pasti tidak akan dihampakan & don't forget to click at nuffnang ads.....tq....


SO...CHECK IT OUT!!!!

Friday 5 February 2010

rendang daging



600 gram daging..(dipotong)
1 cm lengkuas..(diketuk)
2 helai daun kunyit..(dihiris)
1 asam keping..
santan dr 1 biji kelapa..
3 sudu besar kerisik..


(bahan kisar:)
5 biji bawang kecil..
1 batang serai..
5 tangkai cili kering..
1 inci halia...


(cara2nya:)
di dalam kuali..
masukkan daging..santan & bahan2 kisar serta lengkuas...
masak di atas api sederhana..
kacau & biarkan sehingga agak2 kering sedikit...
(kacau berselang seli )
( lebih kurang 20-30 minit..)
kemudia masukkan kerisik & garam...kacau hingga sebati...
setelah itu barulah dimasukkan garam..daun kunyit & asam keping..
kacau lagi ...& tutup api..
siap!!!hidangkan...!!

Thursday 4 February 2010

kerabu kobis & lobak merah




1/4 biji kobis dari saiz sederhana..(dihiris)
1/2 biji lobak merah..(dimayang & dicelur sedikit)
1 biji cili merah.. (dihiris)
1 biji bawang besar..(dihiris)
3 sudu besar kerisik..
1/2 sudu besar sos ikan..
1 susu teh gula...
jus dari perahan 1 biji limau nipis...





(cara2nya:)
masukkan semua bahan di dalam mangkuk..
gaul sehingga sebati....
hidangkan....

p/s: boleh sekiranya ingin digantikan sos ikan dengan garam...

kerabu sotong



500 gram sotong..(dicelur & ditoskan)
1 biji mangga hijau ..(dimayang)
1/4 cawan udang kering..
5 biji cili api..(dihiris halus)
i biji bawang besar..(dihiris)
1/2 sudu besar sos ikan..
1 sudu teh gula...
jus dari 2 biji limau nipis...


(cara2nya:)
di dalam mangkuk...
campurkan semua bahan & gaulkan sehingga sebati...
pastikan asam garam secukupnya..
kemudian hidangkan segera....

Tuesday 2 February 2010

ayam goreng sos tiram..

separuh ekor ayam dipotong sederhana..
8 sudu besar sos tiram..
1 sudu teh gula...
secubit garam..
1/2 sudu lada sulah...
minyak secukupnya untuk menggoreng..


(cara2nya:)
ayam yang dipotong tadi digaulkan dengan semua bahan yang lain...
panaskan minyak...
gorengkan ayam di atas api sederhana..
biarkan ia sehingga ia betul2 garing....
siap!!enak dimakan bersama sos cili....

ikan asam kukus..




3 ekor ikan (jenisnya terpulang)
1 biji bawang besar ..(dipotong dadu)
2 biji cili merah..(dihiris)
4 biji cili api..(dihiris)
2 biji tomato...(dipotong dadu)
1/2 cawan air asam jawa...
1 sudu gula...
1 sudu besar sos tiram..
2 sudu teh garam...
1/2 cawan air..



(cara2nya:)
sediakan pengukus di atas api dapur
& sementara itu..
ikan disusun di atas pinggan yang sesuai digunakan untuk mengukus.....
manakala bahan2 tadi dimasukkan di dalam mangkuk...
kacau sehingga sebati & siramkan di atas ikan...
kemudian kukus sehingga ikan cukup masak....
(lebih kurang 20-30 minit mengikut saiz ikan...)

Monday 1 February 2010

ayam goreng berempah

1/2 ekor ayam...(dipotong sederhana)
6 sudu rempah kari..
5 tangkai daun kari...
1 batang serai...(diketuk)
secubit garam..
1 sudu sos tiram...

(cara2nya:)
ayam digaul dengan rempah kari..garam..& sos tiram..
panaskan minyak..
gorengkan ayam di atas api sederhana....
apabila ayam dah cukup garing & masak..
masukkan daun kari & serai...
kemudianangkat bersama daun lari & serai tadi....

taugeh goreng kuchai..


200 gram taugeh..
50 gram kuchai..(dipotong 2inci)
1 sudu besar sos tiram..
1 batang cili merah...(dipotong serong untuk hiasan)
3 sudu minyak masak...
1/4 cawan air..
garam secukup rasa..

(bahan tumbuk:)
3 ulas bawang putih..
3 sudu ikan bilis..


(cara2nya:)
panaskan minyak...
tumis bahan tumbuk hingga naik..
masukkan taugeh & kuchai serta sos tiram & garam...
kacau... masukkan air & garam...
biarkan 1 minit...tutup api & hidangkan....

p/s:  pastikan taugeh tidak terlalu layu untuk rasa yang lebih enak...

Sunday 31 January 2010

gulai asam keladi...

200 gram keladi..(dicelur & ditoskan)
1 asam keping..
5 cawan besar air..
garam secukup rasa..

(bahan kisar:)
5 tangakai cili kering..
2 biji bawang kecil..
1 sudu teh belacan..


(cara2nya:)
setelah keladi dicelur & ditoskan..
isikan air ke dalam periuk...
masukkan bahan kisar & bahan tumbuk..
biarkan sehingga mendidih..
kemudian masukkan keladi..asam keping serta garam...
biar sekejap dalam agak2 2-3 minit..
siap !!!!

p/s: pastikan rasa garam & asam secukupnya...

gulai lemak rebung




10 ekor udang besar..
200 gram rebung..(dicuci & ditoskan)
2 cawan santan...
1 batang serai ( dititik)
1/2 sudu teh serbuk kunyit..
1 asam keping..
1/2 cawan air..
garam secukup rasa..

(bahan dikisar/ditumbuk..)
10 biji cili api...
2 biji bawang kecil..


(cara2nya:)
di dalam periuk..masukkan air & bahan kisar bersama serbuk kunyit..serai..& rebung..
masak di atas api sederhana sehingga rebung empuk..
kemudian..masukkan santan..
kacau perlahan sehingga mendidih & jangan sampai pecah lemak..
kemudian..barulah dimasukkan udang.
biarkan seketika sehingga udang benar2 masak..
masukkan asam keping & garam...sedia dihidangkan...



Related Posts with Thumbnails