About Me

silakan!!!!silakan!!!!

hyee......!!!

1st of all...thanks coz u all sudi luangkan mase & beri kerjasama serta sokongan supaya sy dapat terus berkongsi idea2 & resipi2 mudah.... cepat...dan menyelerakan...

zaman sekarang ni...kebanyakan kaum perempuan sibuk dengan kerje & xde masa nak memasak...tp...xkan nak beli je kot...!!sian cik abang..hee...so...apa kata cuba resipi2 yg ada dalam blog sy ni....sure senang,cepat & menjimatkan masa....yang paling penting....suami mesti lebih SAYANG.... heee..


p/s:

jika ada sebarang kemusykilan...jangan malu untuk kemukakan soalan...anda pasti tidak akan dihampakan & don't forget to click at nuffnang ads.....tq....


SO...CHECK IT OUT!!!!

Friday 30 April 2010

ikan siakap masak pedas

(bahan2nya)
1 ekor ikan siakap...
2 sudu besar sos cili..1 1/2 sudu besar air asam jawa..
1 sudu besar gula..
garam secukup rasa..
minyak untuk menggoreng & menumis..

(bahan kisar)
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar...
1 ulas bawang putih..

(bahan hiris & potong)
1 biji bwng kuning/bwng besar...(dipotong dadu)
1 biji cili merah ..(dibelah dua & dipotong)
6 biji cili api..(dipotong bulat)
1 batang serai...(dihiris)

(cara2nya)
lumurkan ikan dengan garam & kunyit..
panaskan minyak....goreng ikan sehingga garing...
setelah itu diangkat & diletak diatas pinggan & diketepikan...

tinggalkan agak dalam 5 sudu besar minyak....
tumis bahan kisar sehingga garing& naik minyak....
kemudian masukkan bahan hiris & potong..
masukkan sos tiram..sos cili..gula..garam..& air asam jawa...
setelah cukup garing & naik minyak...
tutup api dah siramkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi....

 p/s: ikan siakap boleh digantikan dengan ikan kembung atau ikan kerapu..

putik jagung tumis

(bahan2nya:)
3 bungkus putik jagung(9-10batang) dipotong serong..
1 sudu teh gula...
1 sudu besar sos tiram...
3 sudu minbyak masak..
1 sudu besar kicap..
garam secukup rase...

(bahan tumbuk)
2 biji bawang kecil...
1 ulas bawang putih..
1 genggam ikan bilis..
8 biji cili api...


(cara2nya:)
panaskan minyak....
masukkan putik jagung yang telah dipotong tadi...
kacau dan biarkan seketika sehingga agak separuh masak...
kemudian masukkan bahan tumbuk....
tumis sehingga wangi....
masukkan sos tiram...garam & gula....
kacau sebati & masukkan kicap...
setelah cukup rasa garam....tutup api & hidangkan....

p/s:ikan bilis boleh digantikan dengan udang......
Related Posts with Thumbnails