Bahan2nya :
1 kg udang harimau (dipotong misai shj)
2 biji stgh kelapa parut/stgh kilo santan
2 inci halia (diketuk)
2 helai daun kunyit (dihiris)
1 batang serai diketuk(kalau kecik 2btg)
1 asam keping
1 sudu gula
Garam secukup rase
Bahan kisar :
15 tangkai cili kering (terpulang mengikut citarasa)
2biji bwg besar
4biji bwg kecil
Cara2nya :
Masukkan udang
-Santan/perahan kelapa
-Halia
-Bahan kisar
-serai
Kedlm kuali,kemudian biarkn sehingga mendidih...kacau & tunggu sehingga agak kering...masukkn garam,gula,asam keping dan daun kunyit...kacau lagi..rasa..agak2 dh cukup kering angkat & sedia dihidangkan...
*kuah terpulang ikut selera
Senang knnn!
Selamat mencuba..!
No comments:
Post a Comment