1 cm lengkuas..(diketuk)
2 helai daun kunyit..(dihiris)
1 asam keping..
1 asam keping..
santan dr 1 biji kelapa..
3 sudu besar kerisik..
(bahan kisar:)
5 biji bawang kecil..
1 batang serai..
5 tangkai cili kering..
1 inci halia...
(cara2nya:)
di dalam kuali..
masukkan daging..santan & bahan2 kisar serta lengkuas...
masak di atas api sederhana..
kacau & biarkan sehingga agak2 kering sedikit...
(kacau berselang seli )
(kacau berselang seli )
( lebih kurang 20-30 minit..)
kemudia masukkan kerisik & garam...kacau hingga sebati...
setelah itu barulah dimasukkan garam..daun kunyit & asam keping..
kacau lagi ...& tutup api..
siap!!!hidangkan...!!
2 comments:
cik ayu,sy nk masak kurma ayam/daging tp sy xtau..mcmn yer?pls yg simple2..tq
weh cik ila miang..nanti sy post kn ehh...sblm weekend ni ....nak masak weekend kn...
Post a Comment