3 sudu besar minyak masak...
6 ulas bawang putih...(dicincang)
2 labu bawang besar..(dipotong bulat)
3 cm halia...(dihiris)
6 biji cili api ..(dititik sedikit)
6 sudu besar sos tiram..
1 cawan air...
4 sudu besar kicap manis...
2 sudu kecil tepung jagung...(dibancuh bersama 1/4 cawan air)
garam secukup rasa...
cara2nya:
panaskan minyak...masukkan ayam & kacau beberapa saat...
masukkan 1/2 air & rebuskan ayam tadi sehingga air tadi kering..
(tutup kuali supaya ayam cepat empuk)
masukkan bawang putih & halia...
setelah agak kekuningan...masukkan sos tiram..kicap...gula...
kacau dan masukkan 1/2 cawan lg air...
kacau 2 minit....seterusnya masukkan bawang besar & cili api...
kemudian...masukkan garam...& tepung jagung...
setelah ianya pekat...tutup api dan sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment