1/2 kati udang sederhana besar...
3 papan petai...(dikeluarkan isinya)
1 biji bawang besar..(dipotong bulat)...
1 sudu besar sos tiram...
1 sudu besar sos cili...
5 sudu minyak masak....
1 1/2 sudu besar gula...
2 sudu air asam jawa/1 asam keping...
(bahan kisar:)
15 tangkai cili kering...(terpulang mengikut selera)
2 biji bawang besar/6 biji bawang kecil...
1 ulas bawang putih...
(cara2nya:)
panaskan minyak & tumis bahan kisar hingga naik minyak...
masukkan gula,sos tiram,sos cili & garam...
kacau & kemudian masukkan petai,udang & bawang yang dipotong bulat tadi...masukkan juga air asam jawa/asam keping...
setelah beberapa minit & udang telah cukup masak....tutup api...& sedia dihidangkan....
No comments:
Post a Comment