1 kepala ikan merah...(anggaran 500gm)
2 cawan besar santan pekat..
500 gram bendi..
3 biji tomato..(dibelah 2)
6 sudu besar rempah kari ikan..
2 cawan air..
2 sudu besar air asam jawa...
bahan tumisan:
5sudu besar minyak masak...
3 tangkai daun kari...
2 bunga kuntum lawang
3 biji bunga cengkih..
1 batang kayu manis...
2 biji buah pelaga..(dipecahkan sedikit)
2 ulas bawang putih..(dihiris)
3 biji bawang merah..(dihiris)
2 cm halia..(dihiris)
cara2nya:
panaskan minyak dalam periuk...
masukkan semua bahan tumisan....
tumis sehingga kekuningan & naik bau...
masukkan rempah kari ikan dan 1/2 cawan air....
kacau biar sebati & biarkan sehingga naik minyak...
kemudian..masukkan santan pekat..&
1 1/2 cawan air tadi...
biarkan mendidih & barulah dimasukkan kepala ikan....
biarkan ia dimasak 2-4 minit...masukkan tomati & bendi...
masukkan garam & air asam....
sedia dihidangkan....
KURUNG PAHANG AUNI HUMAIRA
-
*KURUNG PAHANG AUNI UMAIRA*
* Available : SS, S, M, L*
*Material : Lavenzi Cotton & sulam baldu*
*Cutting : Kurung Pah...
10 years ago
4 comments:
Akum, saya ingin bertanya lbh lanjut ttg kari yg saya masak, mcm kurang kick dan takde bau wangi kari langsung. I letak bhn tumis seperti di atas dan jenama kari apa yg sedap ye? Kepala ikan cuma 50gm? Terima kasih..
wslm...
ooo...biasenye sy gunakan baba's...pd sy itu yg paling sedap....oops..silap2..bkn 50gm..500gm..sorry..tp sepatutnye...bahan tumis tu gerenti akan wangi bile ditumis...make sure bahan tumis agak kekuningan sedikit br dimasukkan bahan seterusnya.....
Thank u, Dah cuba ayam padprik dan tomyam, very nice!!!! Hubby pun cakap sedap.... Love yr blog and keep it up, jgn lupa update resipi yg baru!! Tks so much again!!!!
ok...thanks to u too....don't forget to be my follower to keep in touch....kalau nak ape2 resepi just send comment k....i will try my best...& click in nuffnang ads..heee...
Post a Comment